Kā noķert Liepājas stinti.


“Kas var būt vērtīgāks par pieredzi, lai veiksmīgi „apvestu ap stūri” viltīgo stinti? Tā kā tuvojas Liepājas „Stinšu svētki”, es kā pieredzējismakšķernieks, kā arī „Stinšu svētku” sacensībugalvenais tiesnesis mēģināšu atbildēt uz jautājumu par to, kādi ir stinšu copēšanas veidi un kādu ēsmu vislabāk izmantot.Varbūt tieši šie padomi Jums palīdzēs „Stinšu vētku” sacensībās iegūt godpilno pirmo vietu.

 

Sākumā par to, kādi ir copēšanas veidi un kāds aprīkojums nepieciešams katram no tiem. Lai cope no krasta būtu veiksmīga un neliktu vilties, vēlams izmantot kātus, kuru garums ir sākot no 3m līdz pat 4,2m, vislabāk izmantot Feeder tipa kātus. Auklu ieteicams izmantot tādu, kuras diametrs ir 0,20mm, bet, balstoties uz pieredzi, aukla var būt arī plānāka. Sistēmas sien, sākot ar 1m garām sistēmām, beidzot pat ar 2.5m garām sistēmām (Protams, paturot prātā to, ka iekšējos ūdeņos uz vienu makšķeri nedrīkst būt vairāk par trim āķiem). Ja zivs nāk līdz ar pašu krastu, kur nav jāveic iemetiens, tad pietiek ar sistēmu 1m garumā, jo sistēmas dziļumu iespējams regulēt, bet, ja zivs iet tādā attālumā no krasta, ka jāveic iemetiens, tad, lai tiktu tajā slānī, kur ir zivs, pavadas garums ir jāmaina. Vēl copei no krasta ieteicams izmantot svinus, kuru svars ir sākot no 10g līdz pat 35g.

Savukārt zemledus copei ieteicams izmantot 1m garas sistēmas ar trijiem āķiem uz tās. Kā vislabāk siet āķus? Pie pamatauklas sien āķi pavadā apmēram piecu centimetru garumā, jo, ja ir straume, āķis plīvos un tādējādi radīs vibrācijas. Savukārt, ja āķis būs iesiets pamatauklā, tas radīs mazākas vibrācijas un tāpēc zivi nepiesaistīs. Tāpat kā copei no krasta, arī zemledus copei tiek izmantota aukla, kuras diametrs ir 0,20mm. Tā kā Liepājas Tirdzniecības kanāla vidējais dziļums ir 3m, vēlams izmantot no 10 līdz 20 gramiem smagus svinus. Svinam OBLIGĀTI ir jābūt lāses veidā un ar griezekli iekšā, lai lielākas straumes gadījumā tas nesāktu vērpt auklu. Abiem makšķerēšanas veidiem izmantojami āķi, kuru izmēri ir atkarīgi no zivju izmēriem, bet to var noteikt tikai copējot!

Runājot par ēsmu, kādu vislabāk izmantot stinšu ķeršanai, vispiemērotākā ir reņģu fileja. To vislabāk sagriezt piemēroti āķa izmēram.

Veikalos iespējams nopirkt jau gatavas stinšu sistēmas, bet tām nav tik liela uzticība. Tāpēc, ņemot vērā šo ieteikumu, nepaslinkojiet un stinšu sistēmu uzsieniet paši un iespējams nodrošināsiet veiksmi sacensībās.

Tas tad nu arī viss, veiksmi un tiekamies sacensībās!”

 

Danis Meijers
Liepājas Stinšu copes maču galvenais tiesnesis

 

Liepājas Stinte 2016 nolikums

Liepājas Stinte 2016 pieteikuma anketa

Liepājas Stinte 2016 dalībnieki