Šogad Bārtas kartupelis aizripoja Ramanes zīmē.


1. oktobrī „Bārtas kartupelim” palika 8 un, kā ierasts, tas iezīmēja aktīvās tūrisma sezonas noslēgumu. Vairāk nekā simt glīti sapucēti laivotāji 3 laivu klasēs no Nīcas, Liepājas, Grobiņas, Rīgas un citiem Latvijas nostūriem sēdās kanoe vai smailītēs un veica nepilnus 21 km Bārtas upē no Bārtas ciema līdz Nīcas ciema „Upeskrasti”. Saule, +15°C un daudz smieklu.

Šogad rudens vēju prom centās aizpūst Liepājas bigbenda taures un tromboni. Nez vai vējš tādēļ rimās, bet laivotājiem papildus spēks pēdējiem Bārtas km tika iepūsts 100%.

Pēc brauciena visi varēja mierīgi paēst un atpūsties, pirms ķerties pie divu citu disciplīnu veikšanas. Trīs meksikāņi Havera Garsijas virsvadībā gatavoja maltīti no sivēna un vietējiem dārzeņiem. Kūrās pirtiņa un sildījās baļļa.

2016. gadā godinājām aizrautīgu laivotāju un izcilu latviešu karikatūristi Mirdzu Ramani, „Upeskrastu” šķūnī varēja aplūkot un iepazīt viņas daiļradi bildēs, skicēs, akvareļos un, protams, karikatūrās ar leģendāro Hugo Diegu. Paldies Ievai Ramanei, kura palīdzēja šai izstādei tapt.

Vēl bija jāpilda viktorīna, šogad tā, loģiski, bija veltīta tieši karikatūru tēmai, tāpat bija jāparāda sava prasme „Kartupeļu bimbambolā” jeb kartupeļu mešanā maisā no attāluma.

Neizpalika tradicionālā cīņa par šprotēm, kuras varēja iegūt, naglojot uz ātrumu un balansējot airi uz laiku.

Balvu maisi kā allaž deviņi, attiecīgi tikpat laureātu. Smaiļu klasē džekpots jeb visi trīs maisi tika grobiņniekiem no tūrisma kluba „Oga”: attiecīgi trešajā vietā Reinis Geikins un Mārtiņš Puļķis, otrajā – Agija Frišmane un Raimonds Reinis, bet pirmajā – Maija Kārkliņa un Uģis Ostelis. Kanoe vīru klasē trešajā vietā ierindojās brāļi Kūlaiņi, otrajā – Andris Niedols un Sandis Drullis jeb komanda „Augstais un zemais”, bet pirmajā – atkal Grobiņas „Oga” ar airētājiem Lokiju Skābardi un Kristijanu Kolosovu. Jauktajā kanoe laivu klasē, kur ik gadu piedalās visvairāk dalībnieku (šogad 39 ekipāžas), viss notika kā Holivudas filmā. Tātad. Trešo vietu ieguva Santa un Zigmārs jeb komanda „Skudras”, otro vietu vēl viens ģimenes uzņēmums Ieva un Ivo Baumgarti no Feldšerpunkta, bet pirmo vietu, neticami sūrā konkurencē izcīnīja komanda „Mirdza no Feldšerpunkta”, kurā pie airiem bija Mirdzas Ramanes mazmeita Ieva Ramane un Indulis Baumgarts. Ievai tika arī mūsu gada ūdenstūrista balva – koka airis. Vai nav lielisks fināls šī gada kartupelim?

Maisi mums bija tik cik bija, bet visi sacensību dalībnieki pēc svaigā gaisā pavadītas dienas, cerams, devās mājās priecīgi un atpūtušies. „Sacensībām Bārtas kartupelis ir jābūt!” tā pēc pasākuma steidza teikt dalībnieki. Kā būs dzīvē, to rādīs cits oktobris.

Savukārt mēs, organizatori, sakām lielu paldies visiem, kas atbrauca un piedalījās, kā arī šī pasākuma atbalstītājiem – Nīcas novadam, Sīpoli DESIGN, Amberfish, Havjeram Garsija un El Santo X, Kurzemes Gaļsamniekam, kā arī mūsu foršajiem radiem un draugiem, kuri palīdzēja šī pasākuma tapšanā.

 

Anna un Turaids

 

„Sofijas laivas”

 

Rezultāti

 

Bārtas Kartupelis’16