Noslēgusies viktorīna


Kas kopējs motobolam, satelītam, mopēdam, Kubai un Latvija upēm? Viktorīna šoreiz izrādījās cieta kā Lieldienu olu čempiones čaumala. Neskatoties pat uz to, ka šajā savdabīgajā pašizolācijas laikā lielai daļai cilvēku dators ir kļuvis par “labāko draugu” un, lai šķirstītu Latvija presi iekš periodika.lv, nav pat jādodas uz tuvāko bibliotēku. Diemžēl 100 % pareizās atbildes tā ar nesagaidījām. Turpmāk ņemsim vieglāk! No otras puses, cerams, ka daudzi no Jums, pirms laivā kāpt un doties baudīt foršās Latvijas upes, nu būs uzzinājuši ko interesantu. Visiem liels paldies, kuri iesūtīja savus atbilžu variantus (un paldies arī tiem, kuri pakautrējās to izdarīt)!

Tiekamies!

Pareizās atbildes zemāk.

P.S. Nosūtīsim divas veicināšanas balvas viktorīnas dalībniekiem: Mārim T. un Ievai V.

 

foto: skuodomotobolas.lt/

 

PAREIZĀS ATBILDES

1) “Vaidava” ir viena no visu laiku ambiciozākajām latviešu rok/pop grupām. 1983. gada supergrāvējs “Tu būsi vēl” tapis kā veltījums Džonam Lenonam. Savukārt, ieņēmumus no visapmeklētākā tā paša gada koncerta nolemts ziedot. KAM ZIEDOT?

ATBILDE.

1983. gadā grupa “Vaidava” ienākumus no sava visapmeklētākā koncerta ziedo “Miera fondam”.  Par šiem grupa nodomiem var lasīt: TE  “Miera fonds” dibināts 1961. gada 27. aprīlī. Tā galvenais mērķis – Padomju Savienības vērtību propaganda pasaulē un cēlu mērķu atbalstīšana. Tiek vākti ziedojumu Hirosimas un Nagasaki pilsētām, Vjetnamas karā cietušajiem bērniem, arābu valstīm utt.

 

2) Sporta komanda, kuras nosaukums ir kāda laivotāju iecienīta upe Latvijā. Šī komanda savulaik vairākus gadus aizvadījusi PSRS augstākajā līgā. Pēc neatkarība atgūšanas tās dalībnieki ir palīdzējuši izcīnīt savas valsts izlasei godalgas (sudrabs un bronza) Eiropas čempionātā. KĀ SAUC ŠO KOMANDU UN KĀDU SPORTA VEIDU TĀ PĀRSTĀV?

ATBILDE.

Bārta ir laivotāju iecienīta upe vasarā. Mazāk zināms ir fakts, ka šai upei ir arī otrs nosaukums – Bartuva. Tā to sauc Lietuvā, kur tā no savas iztekas līdz nokļūšanai Latvijā plūst ~50km.

Runa ir par motobola komandu “Bartuva”. Šis klubs bāzējas Skodas pilsētā (lielākā apdzīvotā vieta Bārtas/Bartuvas krastā), un tam ir ļoti senas tradīcijas. 70-tajos gados komanda samērā veiksmīgi aizvada vairākas sezonas PSRS augstākajā līgā. 1994., 1996. gādā kluba dalībnieki palīdz Lietuvai izcīnīt bronzas un vēlāk arī sudraba medaļas Eiropas čempionātā motobolā. Starp citu, “Bartuva” joprojām bieži viesojas arī Latvijā.

 

3) Latvijā būvētā “Gauja” bija viens no pirmajiem mopēdiem Padomju Savienībā. Tā ražošana uzsākta 1961. gadā, un “Gauja” joprojām tiek uzskatīta par sava laika stila ikonu. KURŠ MODELIS NOMAINĪJA “GAUJU”?

ATBILDE.

Modelim “Gauja” bija arī otrs nosaukums – “Rīga 2”. Vieglais mopēds jeb modelis, kurš vēlāk nomainīs “Gauja”, būs “Rīga 5”. Interesants fakts, ka motorus mopēdam “Gauja” piegādā Harkovas velosipēdu rūpnīca (Ukraina), kura izveidota pēc tam, kad 1915. gadā no Rīgas uz Harkovu tiek evakuētas Leitnera velosipēdu fabrikas iekārtas un strādnieki.

 

4) KĀDAS UPES NOSAUKUMS SLĒPJAS AIZ CIPARIEM 42791 ?

ATBILDE.

Pirmais šajā listē jeb pasaules satelītu katalogā ir reģistrēts “Sputnik”. Savukārt ar ciparu 42791 ir piefiksēts pirmais Latvijas satelīts “Venta 1”, kas visumā palaists 2017. gada 23. jūnijā.

 

5) Radioaparāts “Abava” bija sastopams gandrīz katrā Latvijas mājā. Kopumā tika izgatavoti vairāk nekā miljons šo radio modeļu. Aptuveni trešdaļa “Abavu” saražotas ārpus Latvijas. NOSAUCIET VALSTI, KUR TIKA RAŽOTA “ABAVAS” KOPIJA, KĀ ARĪ RADIOAPARĀTA “JAUNO” NOSAUKUMU.

ATBILDE.

“Kandavas radiorūpnīcā” tika izgatavots ~1000 000 (miljons) radioaparātu “Abava”. Savukārt ~300 000 šo radio, pēc latviešu aizdotās licences, izgatavo tālajā Kubā. Šeit “Abava” tiek nosaukta par “Nocturne”. Nosaukums dots par godu tai laikā ļoti populārās Kubas radiostacijas Radio Progreso raidījumam “Nocturne”

 

6) KĀDS SAKARS PREČU NOSAUKUMIEM “KALNIŅŠ” UN “PUMPURS” AR KĀDU LAIVOTĀJU IECIENĪTU UPI LATVIJĀ?

ATBILDE.

Maz zināms fakts, bet šodien slavenais Užavas alus iesākumā bija pazīstams kā “Pumpurs” (gaišais) un “Kalniņš” (tumšais). Alus darītavas saimnieks nosaukumus bija devis par godu savām meitām, no kurām viena bija gaišmate, bet otra – tumšmate. Vairāk: TE

 

7) 1975. gadā tenisa kortos “Lielupe” trīs spēles Deivisa kausa ietvaros aizvada viens no visu laiku slavenākajiem pasaules tenisistiem – Bjerns Borgs. Šajā gadā zviedri pirmo reizi vēsturē izcīna prestižo trofeju. Borgs karjeras laikā uzvar 11 “Grand Slam” turnīros, bet kopumā iegūti 64 kausi. Taču ir tituliem bagātāks tenisists (ieskaitot arī iegūtos pirms “open era”), kurš aizvadījis mačus “Lielupe” kortos.

ATBILDE.

1952. gadā tenisa kortos “Lielupe” vairākas spēles aizvada tobrīd vien 19 gadus vecais austrālietis Džons Ņukombs. Par šiem mačiem Latviju informē avīze “Cīņa” Austrālietis dominē ne vien “Lielupe” kortos, bet arī pasaulē. Vēlāk viņš izcīnīs 7 Grand Slam titulus vienspēlēs un 19 Grand Slam dubultspēlēs. Kopumā savā karjerā Džons Ņukombs iegūst 68 vienspēļu titulus. Tas ir, par 4 tituliem vairāk, nekā to iespēja leģendārais zviedrs Bjerns Borgs.

 

 8) Pagājušā gadsimta otrajā pusē Rīgā (arī Aizkrauklē un Jēkabpilī) bija iecienīta kafejnīca “Pērse”. Ja vietējos šī vieta vilināja ar savām gardajām kūkām un kafiju, bet vēlāk pat ar grilētām vistiņām, mūsu kaimiņiem no Igaunijas apbrīnojami biežā interese apmeklēt šo vietu bija pavisam cita. NOSAUCIET IEMESLU.

ATBILDE.

Mūsu ziemeļu kaimiņus mazāk interesēja “Pērses” kūkas vai vistas. Galvenais bija fotogrāfija pie kafejnīcas parādes durvīm, ko vēlāk draugiem un radiem mājās parādīt. Pērse tulkojumā uz igauņu valodu nozīmē pakaļa jeb d…

 

9) KURA UPE VIENO EMĪLU, AIJU, EIDI, RUTU UN KĀDU BĪSTAMU VECTĒVU?

ATBILDE.

Filmu “Emīla nedarbi”, “Aija”, “Kā tev klājas, Eidi?”, “Drēbniecīte Ruta” un “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” režisors ir Varis Brasla

 

10) 1961. 16. jūnijā Rīgā draudzības spēlē futbola klubs “Daugava” tikās ar vienu no pasaulē pazīstamākajiem Brazīlijas futbola klubiem “Gremio” no Portualegri pilsētas. Nepilnas 25 minūtes līdz mača beigām mūsējie bija vadībā, tomēr gala rezultātā zaudējums 1:3. CIK FUTBOLISTI NO “GREMIO” PAMATSASTĀVA, KURI NOSPĒLĒJA MAČU RĪGĀ, BIJA AIZVADĪJUŠI (VAI VĒLĀK VĒL AIZVADĪS) SPĒLES BRAZĪLIJAS NACIONĀLAJĀ IZLASĒ?

ATBILDE.

9 no brazīliešu starta 11-nieka, kuri nospēlē maču Rīgā pret “Daugava”, vēlāk uzvilks (vai jau bija pielaikojuši) savas nacionālās izlases kreklu. Šī mača protokols, kā arī saites uz katru no Gremio futbolistiem: TE. Jāatzīmē, ka tobrīd Brazīlijas izlase ar savu kapteini Pele priekšgalā absolūti dominē futbola laukumos, izcīnīdami Pasaules kausu gan 1958. gadā, gan 1962. gadā. Iespējams, mūsdienās visatpazīstamākais kluba “Gremio” futbolists ir Ronaldinjo.