Noslēgusies Tebras viktorīna.


Noslēgusies mūsu gadskārtējā viktorīna skolēniem. Šogad skatījām un pētījām Tebru. Lai gan pat priekš Kurzemes mērogiem šī upe ir maza, pārsteidzoši, cik daudz interesantu faktu tā sevī slēpj. Vismaz mums bija aizraujoši veidot šos jautājumus, cerams, Jums – meklēt atbildes. Vai tas nav vienreizēji, ka nelielās Tebras krastos dzimuši, auguši, dzīvojuši, strādājuši un atpūtušies tik daudz interesantu cilvēku. Lai gan ne visiem no viņiem nodomi bijuši tie labākie, lielākajam vairākumam Tebras upe šobrīd pateicīga par lielisku kultūrvēsturisko mantojumu. Šīs upes krastos iedvesmu smēlušies daudzi mūsu tautas varenie: Neredzīgais Indriķis, Jānis Rainis, Jānis Tidemanis, Pēteris Vasks, Olafs Gūtmanis. Izrādās, ka dzīves līkloči reiz pie Tebras atveduši pat nākamo Somijas prezidentu – vīru, kuram visa somu tauta ir pateicīga, ka spējuši nosargāt savu neatkarību. Un ne tikai. Mūsu Tebrai ir sava dvīņu māsa. Tālajā Spānijā ir upe ar tieši tādu pašu nosaukumu. Lai gan šeit Latvijā pie Tebras upes reiz slējušās vairākas kuršu un vācu ordeņu pilis, Spānijā, Tomino novadā meklējama vienīgā Tebras pils pasaulē! Jā, un izrādās mūsu Tebra ir pat tulkojama. Interesanti, vai ne?!

Mēs esam apkopojuši visas Jūsu iesūtītās atbildes. Lai gan jautājumi bijuši gana sarežģīti, Jūs esat krietni pastrādājuši, un mūsu šī gada uzvarētāji ir Dzērves pamatskolas 9. klase, sudrabu novēlot šīs pašas skolas 7. klasei, savukārt bronza šoreiz Sikšņu pamatskolas 7. klasei. Apsveicam!

Diemžēl balvas ir mums ir tikai trim, bet, cerams, meklējot atbildes kaut ko interesantu un noderīgu esam ieguvuši mēs visi. Un vēl. Gadījumā, ja sanāk šovasar būt pie Tebras Apriķos ar vai bez laivas, noteikti aizejiet līdz Apriķu muzejam. Nenožēlosiet!

Pirms laivot Tebru, šis varētu būt noderīgi arī TEV.

Cik daudz Tu zini par Tebru?

1. Tebras upe atrodas Kurzemē, Rietumkursas augstienē. Tās izteka meklējama Podnieku ezerā netālu no Kalvenes. Kur ietek Tebras upe?

  1. ezerā
  2. upē
  3. kanālā
  4. jūrā

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Netālu no Pāvilostas Tebra saplūst ar Durbi un veido vienu no Latvijas mazākajām upēm – Saku (6km).

Avots: http://bit.ly/1hghmOD

2. Tebras upes garums ir 69km. Kura pēc garuma ir Tebra, salīdzinot ar citām Kurzemes upēm?

  1. 4.
  2. 5.
  3. 6.
  4. 7.

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Tebra pēc garuma ir vien 7 lielākā upe Kurzemē. Venta (346km), Abava (134km), Bārta (103km), Stende (100km), Vadakste (82km) un Sventāja (73km).

3. Tebras krastos ir dzimis šobrīd pasaulē aktuālākais latviešu komponists. Nosauciet viņu.

  1. Mārtiņš Freimanis
  2. Andris Ērglis
  3. Arvīds Žilinskis
  4. Pēteris Vasks

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Aizputnieks Pēteris Vasks (1946) ir šobrīd viens no ievērojamākiem pasaules akadēmiskās mūzikas komponistiem. Viņa darbus atskaņojuši pasaulē prestižākie un atpazīstamākie filharmoniju un simfoniskie orķestri. 2004.gadā Pēteris Vasks nominēts Grammy balvai.

Avots: http://bit.ly/1h1LKjj

4. Tiek uzskatīts, ka 19.gs. sākumā pie Tebras upes ir noticis pirmais latviešu…

  1. koru salidojums
  2. oriģināllugas iestudējums
  3. gaisa balonu festivāls
  4. garīdznieku seminārs

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

1804.gadā Apriķos, Tebras upes krastā (Apriķu baznīcas klētī) Karls Gothards Elverfelds iestudē pirmo oriģināllugu latviešu valodā – „Tā dzimšanas diena”. Ar šīs lugas palīdzību tiek popularizēta baku potēšanas nepieciešamība cilvēkiem.

Avots: Apriķu muzejs, http://bit.ly/1nUbAew

5. Šim pazīstamajam latviešu māksliniekam patika baudīt dzīvi un daudz ceļot. Reiz, būdams pie Tebras, viņš radījis gleznu – „Saļienas dzirnavas”. Nosauciet šī latviešu mākslinieka vārdu?

  1. Jānis Tidemanis
  2. Kārlis Padegs
  3. Jānis Pauļuks
  4. Miervaldis Polis

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Latviešu mākslinieks Jānis Tidemanis (1897-1964) radošajās aprindās bija pazīstams kā bohēmiska dzīvesveida piekritējs un dēkainis. 30-jos gados esot pie Tebras upes, top viņa glezna „Saļienas Dzirnavas”.

Avots: http://bit.ly/1fUjJFO

6. „Un pēkšņi starp alkšņiem – ziedošs meža ceriņu krūms! Pārliecies atvaram, aizdedzis mēļu gaismu virs pērnajām lapām. Spilgts kliedziens meža gleznā! Spilgts akcents krāsu rāmajā valodā! Atspulgs ūdenī šūpojas un dreb. Zalktene, drudžu liepa – šim augam tautā daudz vārdu. Citur meklējot pat grūti atrast šo pirmo ziedētājkrūmu. Bet te, Cīravas mežos, viss Tebras krasts kā ceriņu dārzs. Zied sīkas atvasītes, zied sakuplojuši ceri.” Šī ir rindkopa no kāda pazīstama latviešu dzejnieka stāsta par viņa piedzīvojumiem laivu ceļojumā pa Tebras upi. Nosauciet autoru.

  1. Olafs Gūtmanis
  2. Imants Ziedonis
  3. Arvīds Grigulis
  4. Māris Čaklais

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

1972.gadā Olafs Gūtmanis publicē savu eseju „Zied drudža liepas Tebras krastos”. Rakstnieks stāsta par savu divu dienu piedzīvojumu laivojot pa Tebru no Apriķiem līdz Sakai.

Avots: Izdevums „Ceļotāju klubs” Rīga, 1972.gads.

7. 20.gs. sākumā viņu bieži varēja manīt pie Tebras. Pavisam netālu no upes viņam piederēja īpašums, bija sava piena pārstrādes ražotne un zivju dīķi. Šis vīrs ir nākamais…

  1. pasaules čempions futbolā
  2. Somijas prezidents
  3. Liepājas mērs
  4. kosmonauts

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Karls Gustavs Mannerheims (1867-1951). Maršals, valstsvīrs, monarhists, ceļotājs un pētnieks. Cilvēks, kuram ir milzīgi nopelni Somijas valsts izveidē un tās neatkarības saglabāšanā. 1901. gadā Mannerheims iegādājas Apriķu muižu, kur nodarbojās ar piensaimniecību un zivju audzēšanu. No 1944. līdz 1946. gadam K.G.Mannerheims ir Somijas valsts prezidents.

Avots: Apriķu muzejs. http://bit.ly/ORWUwy

8. Šajā apdzīvotajā vietā Tebras krastā reiz bija sava muiža, baznīca, pasts, skola, krogs, dzirnavas, attīstīta lauksaimniecība, kokrūpniecība un grants ieguves karjeras. Kā sauc šo vietu?

  1. Sakasleja
  2. Saļiena
  3. Apriķi
  4. Lanksēži

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

20.gs. sākumā Saļienā ir ap 300 jaunsaimniecību. Tai ir sava muiža (celta 1711.gadā), baznīca(pirmā baznīca celta 1688.gadā), skola (darbojās līdz 1955.gadam) kā arī savs pasts un krogs. Vareno Saļienas ūdensdzirnavu paliekas joprojām vērīgs laivotājs pamanīs Tebras krastā. Mūsdienās Saļiena ir gandrīz neapdzīvota vieta.

Avots: Apriķu muzejs, http://bit.ly/Q7PTJe

9. Tebras lielākā pieteka ir Alokste (48km). 20.gs. otrajā pusē Alokstes upes ainavas ar aizrautību vēro miljoniem cilvēku bijušās Padomju Savienības teritorijā. Kāds tam ir iemesls?

  1. dziesma
  2. TV raidījums
  3. fotogrāfija
  4. mākslas filma

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

1970.gadā „Mosfiļm” pabeidz lielbudžeta divsēriju filmas „Sarkanais laukums” filmēšanu. Liela daļa otrās sērijas epizodes top Latvijā – arī iespaidīgi masu skati pie un uz Alokstes upes. Filma tiek translēta vairākas reizes PSRS Centrālajā TV un izrādīta valsts kinoteātros, kur tā pulcēja miljoniem skatītāju

Avots: http://bit.ly/OO6Abw

10. Reiz viesojoties Aizputē, stāvot pie Tebras un priecājoties par tās skaistajām ainavām, kāds Latvijas dižgars to salīdzinājis ar…

  1. Tibras upi (Itālija)
  2. Tigras upi (Turcija, Sīrija, Irāka)
  3. Tabras upi (Rumānijā)
  4. Tubras upi (Atlantīda)

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Jānis Rainis 1926.g. apmeklējot Aizputi saka: ”nekad nebiju bijis Aizputē un nebiju iedomājies, ka tajā atrodas tik skaistas vietas…upīte Tebra, kurai jāpārgroza tikai viens burts, lai kļūtu par Romas Tibru.”

Avots: http://bit.ly/Q7OUJ1

11. Hercoga Jēkaba laikā (17.gs.) Tebras upes iztekas vietā izveidojās Tirdzniecības osta. Ik gadu te piestāja ap 100 burinieku, savukārt liellaivas pa Tebras upi kuģoja līdz pat Aizputei. Notika aktīva preču tirdzniecība un maiņa, taču 1659.g. osta tika slēgta, un kuģu kustība apsīka. Kāds tam bija iemesls?

  1. upē iestājas ilgstošs sausuma periods
  2. nodeg Tebras bāka
  3. ostas apkaimē izceļas mēra epidēmija
  4. upe tiek aizbērta ar akmeņiem

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Saskaņā ar Olīvas miera līgumu, 1659.gadā zviedri Tebras ostu sagrāva. Savukārt tā paša gada ziemā uz Tebras ledus tika izvietoti akmens krāvumi. Iestājoties pavasarim un ledum izkūstot, kuģu ceļš tādejādi tika bloķēts ar akmeņiem.

Avots: http://bit.ly/1hgo3Ai

12. Pirmās ziņas par Tebras upes krastos esošo Tebras pils esamību hronikās fiksētas 13.gs. Savulaik pils bijusi stratēģiski svarīgs nocietinājums apkārtnes iedzīvotājiem. 15.gs. otrajā pusē kristietības vārdā pils tiek nopostīta. Nosauciet novadu, kur meklējama šī pils?

  1. Aizputes novadā
  2. Pāvilostas novadā
  3. Domino novadā
  4. Tomino novadā

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Diemžēl Latvijā nav Tebras pils. Bet tāda ir Spānijā… Galisijā, Tomino novadā. Arī šeit ir Tebras upe un tās krastā vēl joprojām atrodas Tebras pils jeb Castelo de Tebra. Pirmo reizi rakstītos avotos šī pils minēta 1211. gadā. Laika posmā no 1481. līdz 1486. gadam dons Fernando de Akuna ar savu karaspēku pēc katoļu monarhu pavēles Tebras pili noposta.

Avots: http://bit.ly/1psAbTc

13. Apriķos („Elkalejas” mājās), pavisam netālu no Tebras dzimis viens no pirmajiem latviešu dzejniekiem un pirmais dzejnieks, kura darbi tiek tulkoti. 5 gadu vecumā, pārslimojot bakas, nākamais dzejnieks kļūst akls un vēlāk viņu cilvēki iesauc par Neredzīgo Indriķi (1783-1828). Bet pirms tam viņš bija…

  1. Hartmaņu Indriķis
  2. Tebras Indriķis
  3. Apriķu Indriķis
  4. bez uzvārda

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Dzejnieks dzimis ir dzimtcilvēku ģimenē, tādēļ gandrīz visu savu mūžu bijis bez uzvārda. Vien pēc brīvlaišanas (Kurzemē 1818.g.) Indriķa ģimene pieņēmusi uzvārdu Hartmanis.

Avots: Apriķu muzejs, http://bit.ly/1dpUOQ1

14. Reiz pār Tebru bija Sarkanavalku tilts. Šodien Tebras upē ietek Sarkanvalku strauts, tās krastā atrodas Sarkanvalku kalns un Sarkanvalku kapsēta. Vietvārds Sarkanvalks cēlies no leģendas par…

  1. sarkano kļavu
  2. nežēlīgu muižkungu
  3. vīndari
  4. sarkano partizānu

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Leģenda vēsta, ka vietvārda sarkanvalks izcelsme ir saistīta ar vietējā muižkunga Mirbaha neģēlībām. Barons, kurš bijis arī inkvizīcijas priekšnieks, mocījis savus padotos un šajā vietā ir izlijušas daudzu nevainīgu cilvēku asinis.

Avots: http://bit.ly/1hURf1l

15. Mūziķis un komponists Mārtiņš Freimanis (1977-2011) ir dzimis Liepājā, bet visu savu bērnību pavadījis Aizputē pie Tebras upes. 1995.gadā viņš kļūst par grupas „Tumsa” līderi. Starp citu, ‘tebra’ valodā, kurā runā vairāk nekā 3mlj. cilvēku kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm nozīmē ’tumsa’. Nosauciet šo valodu.

atbilde zemāk (brīvo laukumu iezīmēt ar kursoru)

Galisiešu valodā vārds tebra nozīmē tumsa. Galisiešu valodā runā mazliet vairāk kā 3mlj. Spānijas iedzīvotāju.

Avots: http://bit.ly/1iUQPdV