Rīvas upe


Lielākā daļa upes posmā no Rīvas ciema līdz Labragam ir ļoti līkumota un koku ieskauta. Milzu egļu sakritumi pasargājuši to no uzmācīgiem tipiem laivās, tādēļ upe joprojām ir stipri pirmatnēja.

Simtgadīgās egļu audzes arī šobrīd kalpos par aizsegu tiem, kuri vēlas pamukt no ikdienas kņadas. Līkums aiz līkuma, padsmit metrus augsti smilšu kāpu atsegumi, oļu brasli un koku aizbirumi*. Gandrīz 100% tīra no visur atrodamās cilvēku „pēdas” nospieduma. Tāda, lūk, ir Rīva 21.gadsimtā.
Ja dodaties laivot Rīvu, divām dienām pietiks arī ar 17km (Rīvas c.-Labrags). Upes līkumi, vasaras svelmē pažuvušā akmeņainā grunts un iespēja, ka arī pat pēc upes tīrīšanas var trāpīties pa kādai svaigi kritušai eglei, laivas ātrumu mazinās. Rīvu, tāpat kā labu vīnu, vēlams baudīt lēnām. Ar nakšņošanas vietām ir tikpat pirmatnēji. Nav vērts meklēt lapenes, labiekārtotas ugunskura vietas utt. Bet, kā zināms – pieticība izdaiļo. Rīvu nobraukt ir vērts!

 

*Šobrīd Rīvā (posmā no Rīvas ciema līdz Labragam) Riverways projekta ietvaros notiek upes tīrīšana. Jūlija sākumā upē brīvi braucams 10km posms no dzelzsbetona tilta (dažos avotos minēts kā Gumbu tilts) līdz Labragam. Vistuvākajā laikā brīvs no sanesumiem būs upes augšgals no Rīvas ciema.

 

p.s. Pozitīvu vārdu noteikti pelnījusi Redzēt Debesis komanda. Lielisks godam padarīta darba piemērs.

 

Foto: Raimonds, Turaids