“Ar laivu pa grāmatu” gudrinieki zināmi!


Cerams, daudzus, kuri piedalījās mūsu citātu viktorīnā pārņēma sajūta, ka kaut kur jau šis viss ir lasīts, dzirdēts, redzēts.

Mēs visi pazīstam zinātkārāko/dullāko latvieti Dauku, kurš gribēja zināt, kā izskatās tur, kur debesis savienojas ar zemi. Tiem kuriem ~40, noteikti atcerējās kino vakarus pie TV ekrāniem ar Šerloka Holmsa piedzīvojumiem Temzas upē vai mūsu pašu „Ilgais ceļš kāpās”. Par Vasjukiem nemaz nerunājot. Un kas zina, varbūt pat kādam ome, pirms gulēt iešanas vecajā drukā ir lasījusi Po noveli par Pima piedzīvojumiem okeānā. Tiesa – par tām omēm gan maz ticams.

Katrā ziņā šie stāsti ir iedvesmojuši daudzus. Citus pat rakstīt nākamos stāstus. Kādā no intervijām kanādiešu rakstnieks Jans Martels godīgi atzinies, ka rakstot savu meistardarbu „Pī dzīve” (nez vai filma nav slavenāka par pašu romānu) iedvesmu smēlies no Alana Edgara Po noveles „Gordona Pima piedzīvojumi”, kas sarakstīta tālajā 1838. gadā un patiesībā grāmatas formātā Latvijā nemaz nav izdota, bet to publicējis žurnāls „Pasaules Literatūra” 1924. g. (tulkojis Andrejs Upītis). Žēl, ka nevaram vairs pajautāt Džeromam, kuru viņš bija ņēmis par prototipu tam pašpārliecinātajam tipam, kuram patika gulēt laivas priekšgalā uz spilveniem un stāstīt airētājiem par ticības spēku. Mazas aizdomas gan ir…

Ticības spēks, veiksme un erudīcija bija nepieciešama tiem diviem, kuriem atdosim arī savas dāvanu kartes. Pavisam tika saņemti četri 100% pareizi atbilžu varianti. Tādēļ bija nepieciešama izloze. Iespēju nobraukt Gauju un notērēt 100 eiro tiek Intai Krūmiņai, savukārt otrā Latvijas galā svinēt dzīvi uz piknika laivas „Bartinera” varēs Dina Belta. Apsveicam uzvarētājus, paldies visiem kuri piedalījās. Noteikti vēl tiksimies ja ne kādā foršā laivu braucienā, tad līdzīgā viktorīnā kaut kad tad, kad saule nesildīs mūs tik dikti kā šobrīd!

Lai mums visiem izdevusies vasara,

„Sofijas laivas”

Viktorīnas “Ar laivu pa grāmatu” citātu atbildes TE