Portugāļu skaistules


Moliçeiro [Moličeiro] pagājušā gadsimta sākumā Portugālē tika izmantotas piekrastes ūdenszāļu vākšanai. Laivas nosaukums atvasināts no vārda moliço (jūras zāle). Līdzīgi kā savulaik kāpu saulē kaltētie “jūrasmēsli” noderēja zemniekiem Latvijā neauglīgo piekrastes zemju mēslošanai. Parādoties mākslīgajiem augsnes bagātinātājiem, zāļu vākšana kļuva neefektīga. Piedevām, okeāna piesārņojuma iespaidā sāka izzust reiz noderīgās piekrastes aļģes.

Tāpat kā senāk, 15 m garā un 2,5 m platā moličeiro tiek būvēta no priedes koka dēļiem. Sava spilgtā krāsojuma dēļ tās tiek uzskatītas par košākajām laivām valstī. Bez jautrajiem krāsu toņiem, laivas galos parasti tiek zīmēta kāda komiska sadzīves etīde, galvenās lomas atvēlot parastiem cilvēkiem. Aveiru nereti tiek salīdzināta ar portugāļu Venēciju un te ir lielākā šo laivu koncentrācija. Iemesli tam ir pilsētas daudzie kanāli, simpātiskā apbūve krastos. Brašie laivu kapteiņi strādā 24/7, 12 mēnešus gadā. Tāds ir šo ekskursiju pieprasījums. Laivas gan tūrisma vajadzībām uzlabotas. Uz priekšu tās dzen ne kā agrāk airi vai buras, bet jaudīgi Honda dzinēji, savukārt daudzu laivu priekš(pakaļ)galus rotā nevis nevienam nepazīstamais šķelmīgais onkulis vai seksīgā tante, bet gan mūsdienu superzvaigzne Ronaldo. Izrādās, arī viņam ir kāds sakars ar šo vietu – Madeirā dzimušā futbola brīnumdara pilnais vārds ir Krištianu Ronaldu duš Santušs Aveiru…

Tiesa, vēl mūsdienās klasiskās koka Moličeiro tiek izmantotas arī piekrastes zvejā, un nav pavisam tik komercializēts. Piemēram, Espinjo ciematā joprojām var apskatīt krastā izvilktās košās laivas, patērzēt ar vīriem krodziņā. Turpat netālu no okeāna krasta, pa zvejnieku mazo būdu pusatvērtajām durvīm, pavērot sievu veiklās rokas, kad tiek lāpīti tīkli. Te viss joprojām pa vecam. Mierīgi un nesteidzīgi.

Turaids

foto: Anna, Elīza un daži nezināmie