Uz jauniem apvāršņiem. Venta (Lietuvā)


Pēdējos gados arvien biežāk dzirdam jautājumu. Klau, visur esam bijuši Kurzemē. Kur vēl varētu nolaivot?! Šajos gadījumos parasti iesakām piebiedroties mums kādā no “aukstajiem” laivu braucieniem rudenī, ziemā vai pavasarī. Bet ko darīt, ja gribas vasarā un, kas ir tikai loģiski, nevis ar mums, bet kopā ar saviem radiem un draugiem! Te variants.

Venta. Upe, kura, starp citu, līdzīgi kā Bārta, tiek dalīta 50/50 ar mūsu foršajiem kaimiņiem. ~170 km Latvijā un gandrīz tikpat Lietuvā. Pie mums par Ventas standartu tiek uzskatīts divu dienu nobrauciens no Nīgrandes līdz Skrundai. Tālāk tā paliek arvien platāka, līdz ar to mazās airu laivas redzamas krietni retāk. Broliai (brāļi – liet.val.) gan lepni saka, ka pie viņiem pat nedēļu varot šauro (un straujo) Ventu ar laivu braukt. Jebkurā gadījumā, viena, divas vai pat trīs dienas vasarā pa Ventas augšteci – bez problēmām. Starp citu, lietuvieši šo Ventas daļu uzskata par vienu no ainaviskākajiem laivošanas maršrutiem valstī.
Un tagad par ko viss šis “raidījums”. 2017. gadā pie mums laivot pa Bārtu bija atbraucis prāvs bariņš lietuviešu. Pēc divu dienu piedzīvojuma mūsu ceļi draudzīgi šķīrās, bet ar savu dzīvesprieku un pozitīvismu ciemiņi palika atmiņā ļoti spilgti. Izrādās, mēs viņiem ar, un tā laivu brauciena organizatori nolēma vēlāk paši izveidot savu laivu nomu un tapa Viekšnių baidarės “Žemyn upe” Bez laivām ne tikai pa Ventu, viņi var piedāvāt arī naktsmājas, pirtiņu, baļļu un telšu vietas. Visiem tiem, kuri šogad meklē jaunus upju apvāršņus, iesakām atklāt tos Lietuvā!
Vairāk par iespējām izstāstīs viņi paši. Tel.: +37061194793 epasts: dijankas@gmail.com