“Lakstīgalas” – arī laivotājiem draudzīga vieta


Tas ir stāsts par atjaunošanu, stāsts par saudzīgu, atbildīgu un apzinīgu attieksmi pret apkārtni un pagātni. Gribam dzīvot vērīgāk un uzmanīgāk.

Viss sākās 2018.gadā, kad nolēmām atjaunot viensētu PAPES DABAS PARKS / Nature Park Pape pie savvaļas zirgu un tauru ganībām. Pirmais gads pagāja, lai slāni pa slānim izvāktu visu, kas mājā bija uzkrāts. Iepriekšējais īpašnieks bijis kuģu būvētavas vadītājs un nesis mājās visu ko, laikam jau nebaltai dienai. Pēc tam pamazām atjaunojām māju. Visu cieņu visiem, kas muižas, mājas un mājeles atjauno un dod otru dzīvi, nevis nošķūrē tās nebūtībā. Mums tas šķiet dziļi simpātiski.
Un beidzot lauku viensēta, kas būvēta pagājušā gadsimta 1930. gados, ir atjaunota. Pēc iespējas izmantojām veco, kas mājā bija pieejams, bet tajā esam nodrošinājuši arī visas mūsdienu ērtības. Mājā ir sešas guļvietas, bet var pielikt arī kādu papildu gultu. Atjaunojām arī šķūni, kur var rīkot lielākas un mazākas pasēdēšanas, kā papildus ir vienkāršākas guļvietas laivotāju vajadzībām līdz pat 20 cilvēkiem. Apkārt ir 5 ha dabas ar mežu, putnu balsīm pavasaros un rudeņos, kā arī 100 m attālumā zirgi un tauri, kas ganās savvaļā un veido daudzveidīgu dabisku pļavu, kā arī Papes ezera plašumi, un pilnīgs miers. Te var sākt pārgājienu vai braucienu ar velosipēdu ap Papes ezeru, kas ved cauri skaistām ainavām, daudzveidīgiem biotopiem un neskartiem dabas nostūriem 33 km garumā. Tāpat var nodoties putnu vērošanai un varbūt izdodas ieraudzīt Latvijas Sarkanajā grāmatā iekļauto Lielo dumpi. Var arī doties izbraucienā ar laivu vai makšķerēt.
Paldies visiem, kas mūs mājas atjaunošanai ir iedvesmojuši, un tie noteikti ir Voldemars Dudums Kristine Abika, Ingus Krūmiņš, kā arī tiem, kas palīdzējuši, pieliekot savu roku talkās, paldies Andris Benhens par praktiskiem padomiem, Javier Manzur un Iveta Mansura-Garsija par praktiskām lietām, arī Armandam un visiem citiem, kas šo procesu palīdzējuši stumt uz priekšu. Paldies Zane Gusta un Sandris Gusts par šķūņa dēļiem. Paldies Papes šerifam Ints Mednis par uzmundrinājumu. Paldies Martins Silis par gaumīgajām fotogrāfijām.
Jūras kārie līdz Papes bākai, kas Latvijā novietojusies vistuvāk piekrastei, var nokļūt, braucot 10 km pa ceļu, vai 30.min. ar motorlaivu pāri ezeram. Papē var arī apskatīt vēsturiski unikālo Ķoņu ciemu ar niedrēm klātu jumtu mājelēm un tālāk doties uz Nidas purvu, kur arī sastopama biotopu daudzveidība – gan augstā, gan pārejas, gan arī zāļu purva veģetācija.
Gaidīsim ciemos!
Anna Šēfere